KATEHUMENAT – UVAJANJE ODRASLIH V VERO

Katehumenat je uvajanje odraslih v krščanstvo. Morda, četudi ste že odrasli (stari najmanj 18 let), niste imeli priložnosti, da bi prejeli zakrament svetega krsta, svetega obhajila in svete birme. Morda pa še niste prejeli le katerega od teh zakramentov. Če Vas priprava na prejem omenjenih zakramentov in s tem priprava na krščansko življenje zanima, Vas obveščamo, da je katehumenat za vas prava priložnost.

Morda poznate med svojimi odraslimi prijatelji, znanci ali sorodniki, sosedi, sošolci ali sodelavci še koga, ki bi ga utegnila zanimati priprava na prejem zakramentov in krščansko življenje. Radi ga obvestite in povabite, da z Vami prične obiskovati katehumenat.

Pridite na informativni pogovor v župnišče v kraju, kjer bivate, ali k nam v Ilirsko Bistrico na Jurčičevo ulico 29.

 

Kaj obsega in koliko časa traja katehumenat?

Vera je čudovita vrednota. Tesna povezanost z Bogom človeka osrečuje že na zemlji, daje smisel vsemu delovanju, je močna opora v vsakdanjem življenju in pot k srečnemu posmrtnemu, večnemu življenju. Krščanska vera je izraz Božjega prijateljstva do človeka in naše prijateljevanje (naš odgovor) z Jezusom.

Uvajanje in spremljanje kandidatov, t.i. katehumenov, v krščanstvo traja vsaj eno leto v upanju, da bodo nato zmogli nadaljevati pot vere v župnijskem občestvu. Pot uvajanja je prilagojena duhovni ravni odraslih. V tem obdobju spoznavamo smisel našega bivanja, odrešenjsko zgodovino izvoljenega ljudstva, bogastvo zapisane svetopisemske besede, lepoto krščanskega bogoslužja in prakso krščanskega življenja. Na tej poti razlikujemo posebna obdobja iskanja in zorenja ter različne stopnje ali korake, po katerih katehumen napreduje.

Prvo stopnjo zaznamuje začetna želja postati kristjan in približevanje Cerkvi, ki kandidata sprejme za katehumena.

Druga stopnja katehumenom omogoča spoznavanje vere in jih usmerja v bližnjo pripravo na sprejem zakramentov.

Tretja stopnja je vsa usmerjena v pripravo na sprejem zakramentov, ko izbrani katehumeni sprejmejo svete zakramente po približno enem letu priprave.

Temu sledi še t.i. uvajanje v skrivnosti – kako živeti kot kristjan.

 

Kaj je potrebno?

Z Vaše strani je najprej potrebno, da stopite do duhovnika v vaši župniji in se z njim pogovorite o vaši želji.

Drugi korak je prijava, ki jo izpolnite pri domačem župniku.

Tretji korak je začetek katehumenata s prvim srečanjem, ki bo letos v Ilirski Bistrici na Jurčičevi ulici 29 (župnišče) v soboto, 29. februarja 2020 ob 15. uri. Na tem srečanju se udeleženci med drugim dogovorite za čas (dan in uro) rednih tedenskih srečanj.

Naj Gospod vodi Vaše korake in blagoslavlja Vašo življenjsko pot!