Krst in zakon

PRIPRAVA STARŠEV NA KRST OTROKA

Ker krst pomeni vstop v prijateljstvo z Bogom, začetek poti z Jezusom in sprejem v krščansko skupnost, je želja Cerkve, da je krst redno v župnijski cerkvi. Ker krst pomeni vključitev v Jezusovo velikonočno skrivnost, je želja Cerkve, da ga podeljujemo ob nedeljah.

V naši župniji je krst redno v župnijski cerkvi svetega Petra vsako prvo nedeljo v mesecu med nedeljsko sveto mašo ob 10. uri. Izjemoma je krst tudi v podružničnih cerkvah pri maši na shodne nedelje.

Za krst je potrebna prijava in dogovor v župnišču, eno individualno srečanje staršev z duhovnikom in za prvega otroka opravljen tečaj priprave staršev na krst otroka.

Tečaj priprave staršev na krst njihovega otroka v naši dekaniji poteka v župnišču v Trnovem (župnija Ilirska Bistrica), Jurčičeva ulica 29, tri zaporedne sobote ob 16. uri. Obsega tri enourna srečanja, ki jih vodijo trije različni dekanijski duhovniki.

V pastoralnem letu 2017/2018 so datumi tečajev naslednji:

- September 2017: 2. 9. in 16.

- November 2017:  4. 11. in 18.

- Februar 2018:    3; 10. in 17.

- April 2018:          7.; 14.  in 21.

- Junij 2018:          2.; 9. in 16.

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti pri domačem župniku, ki izda prijavnico, ki velja tudi kot potrdilo o obisku tečaja.

Tečaj priprave na krst lahko oče in mama opravita že v času nosečnosti, če jima tako bolj odgovarja.

 

PRIPRAVA NA ZAKRAMENT SVETEGA ZAKONA

Cerkveni zakon lahko skleneta ženin in nevesta, od katerih je vsaj eden katoličan (krščen v Katoliški Cerkvi). Ker je sveti zakon zakrament, se zanj zahteva vera, ker je izražen kot obljuba, se zahteva tudi zadostno spoznanje in volja izpolniti obljubo.

Za sklenitev cerkvenega zakona je najprej potrebno, da zaročenca opravita tečaj priprave na zakon. Tečaj lahko opravita kjerkoli v Sloveniji, vendar tako, da zanj dobita veljavno potrdilo.

V naši škofiji – škofiji Koper – tečaj obsega šest srečanj, ki trajajo približno po dve uri. Za našo dekanijo je tečaj v župnišču v Trnovem (Župnija Ilirska Bistrica, Jurčičeva 29). Letno sta dva tečaja, ki obsegata šest večerov v dveh zaporednih koncih tedna. Za tečaj je potrebna predhodna prijava tako, da se zglasite osebno v župnišču v Trnovem ali pa se prijavite na telefon 031 738 494 ali na e-naslov: stanko.fajdiga@rkc.si.

Datumi tečajev priprave na zakon so:

- jesenski 2017:        oktober 6., 7., 8. ter 13., 14. in 15.

- pomladanski 2018: marec 2., 3., 4., ter 9., 10. in 11.

Srečanja začnejo ob 19. uri.

Po opravljenem tečaju (če je malo časa, lahko že prej), vendar vsaj tri mesece pred nameravano poroko, je prav, da zaročenca prideta k domačemu župniku (ali župniku ženina ali župniku neveste), da se dogovorijo za pripravo zapisnika pred poroko in za pripravo poročnega slavja.

Termini in povezave priprav na zakon v Škofiji Koper:

http://kp.rkc.si/2018/01/05/priprava-na-zakon-2018/

Ker je zakon zakrament, je primeren kraj za sklenitev svetega zakona cerkev.