Obnova župnijske cerkve sv. Petra v Trnovem

MOLITEV ZA ŽUPNIJSKO SKUPNOST IN OBNOVO

Dobri in Vsemogočni Oče! Po svojem Sinu Jezusu in po Svetem Duhu, si nas poklical v veliko družino Cerkve. Ti nam zidaš hišo našega življenja in Ti nam daješ dom - tukaj na zemlji in pri sebi v nebesih. Hvala ti. Po krstu smo Tvoja družina. Žanjemo to, kar so sejali naši predniki in danes sejemo za naše potomce. Hvala, da lahko delamo dobro. Tebi zaupamo naše življenje in naše delo, tebi izročamo naše družine in našo župnijo. Ko se trudimo olepšati našo župnijsko cerkev, kjer se zbiramo, se zavedamo, da vsak dober dar prihaja od Tebe in da se zaman trudijo zidarji, če Ti ne daš blagoslova. Zaupamo vate, zahvaljujemo se za dobrotnike in Ti izročamo delavce. Gospod, na priprošnjo Matere Marije, svetega Jožefa in svetega Petra naj bo naša cerkev znamenje in podoba žive Cerkve in naj nas povezuje med seboj in s Teboj. Hvala za Tvoj blagoslov. Amen


 

Posnetek blagoslova orgel (YouTube kanal TV Galeja):

POVEZAVA DO POSNETKA

 

Posnetek inavguracijskega orgelskega koncerta (YouTube kanal TV Galeja):

POVEZAVA DO POSNETKA

 

 

Povezava do zbornika izdanega ob obnovi: klik na povezavo

_____________________________________________________________________________________________________________

28. 8. 2021

ORGLE NAJ ZAPOJEJO!

Končno! In še sedaj: »Če Bog dá!« Z nestrpnim pričakovanjem smo čakali, da se orgle oglasijo. In so se: čisto, svetlo, z rahlo otožnostjo v sebi, mehko in božajoče, pa spet zvonko, v prepletanju glasov in spet veselo, radostno, močno in trdno, skladno in polno, v vsej barvitosti in skladnem sozvočju, radožive, izrazne, v sebi zvokovno bogate in močne. Slišal sem, da so »kraljica instrumentov«. Sedaj vem, ker sem videl njihovo bogato in raznoliko kompozicijo notranjosti, lepoto zunanjosti in ker sem slišal harmonijo barv in zvokov, izrazno barvitost z nežnim božanjem duše in z močjo, ki pretresa kosti. Kraljica instrumentov in spremljevalka krščanskega bogoslužja! Naj Gospoda slavi in naj navdihuje naše slavljenje, zahvaljevanje, izročanje in vse naše prošnje pred Njim! Naj bo zahvala vsem skrbnim načrtovalcem, mojstrom izdelovalcem in umetnikom organistom! Hvala Bogu in hvala vsem vam!

 

SPORED PRAZNOVANJA BLAGOSLOVA ORGEL:

Sobota, 28. 8. 2021:

Sveta maša z blagoslovom in predstavitvijo orgel

ob 17. uri

Nedelja, 29. 8. 2021:

Možnost ogleda orgel

11.00 - 12.00 in 15.00 - 17.30

Sveta maša z orgelskim koncertom g. Mirka Butkoviča

ob 18.00

_____________________________________________________________________________________________________________

1. junij 2021

Orgle v naši cerkvi so v marcu mesecu uspešno prestale  »kolavdacijo«, pregled in sprejem s strani Komisije za orgle v naši Škofiji. Zaradi pandemije smo blagoslov odlagali, čeprav orgle že služijo svojemu namenu pri bogoslužju. Končno lahko z veseljem povemo, da načrtujemo blagoslovitev orgel za soboto, 28. avgusta, popoldan. Upamo, da bodo razmere dovolj primerne za slovesno odprtje in praznovanje »kraljice instrumetnov«. Svojo udeležbo so že obljubili: gospod škod Jurij Bizjak, letošnji zlatomašnik, ki bo orgle blagoslovil, gospod Martin Šuštar, ki bo s pomočjo organistke Damjane Kinkela orgle predstavil, in oba mojstra, gospoda Boštjan Černe in Matjaž Sodin, ki sta orgle izdelala. Kako orgle zvenijo, pa si za pokušino lahko poslušate na naši FB strani za veliko noč zjutraj (vstajenje). Upamo, da bodo lepo zazvenele tudi v soboto, 28. avgusta, izpod prstov naših organistov, v nedeljo, 29. avgusta zvečer pa tudi na koncertu organista – gosta.

Ponovno se vam zahvaljujemo za vse vaše darove. Skupaj smo zbrali 415 tisoč evrov (brez Občine 355 tisoč). Zbrati moramo še približno 30 tisoč. Se priporočamo in zahvaljujemo. Veselimo se skupnega praznovanja.

_____________________________________________________________________________________________________________

1. december
 
Orgle v naši cerkvi so praktično dokončane. Čakajo na "kolavdacijo", pregled in sprejem s strani Komisije za orgle v naši Škofiji. Žal smo morali načrtovani blagoslov orgel zaradi epidemioloških razmer s 7. novembra odložiti na nedoločen datum. Upam, da bo to čim prej. Naj se tudi tukaj zgodi Božja volja tako kot tudi za vse drugo v našem osebnem in skupnem življenju: Bog je dober.
V soboto, 5.12.2020 ob 18.40 bo na TV Koper v oddaji Primorska kronika triminutna reportaža o naši župnijski cerkvi sv. Petra. Vabljeni k ogledu.
Še naprej vabimo, da po svojih zmožnostih in v svoji dobrohotnosti darujete za stroške obnove. Zbrali smo nekaj nad 325 tisoč evrov (skupaj s prispevkom Občine Ilirska Bistrica 385 tisoč). Da bi pokrili stroške, moramo zbrati še skoraj 60 tisoč evrov. V zadnjem času, ko duhovniki mašujemo brez navzočnosti vernikov, ni miloščine, ni ofrov in tudi darov je dosti manj. Do pojava epidemije smo utemeljeno računali, da bi stroške izplačali (in dolg pokrili) do konca tega leta, sedaj pa smo skoraj obstali. Zato povabilo vsem, posameznikom in firmam, ki to zmorete: pomagajte.
Bog povrni!

_____________________________________________________________________________________________________________

1. september 2020:

Videoposnetek blagoslova obnovitvenih del in odprtja cerkve sv. Petra je na voljo na YouTube kanalu TV Galeja in sicer si ga lahko ogledate na sledeči povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Yrfu9PldsHI

Blagoslov dokončanih orgel naj bi bil ob ugodnem poteku razmer in del predvidoma v mesecu novembru.

_____________________________________________________________________________________________________________

22. avgust 2020:

ODPRTJE CERKVE IN BLAGOSLOV OBNOVITVENIH DEL

Z veseljem sporočamo, da so dela v cerkvi sv. Petra toliko napredovala, da smo v tednu odprtja in blagoslovitve. Na orgle bomo še počakali, pa vendar se veselimo, da se bomo v cerkvi lahko spet zbirali kot skupnost in slavili Boga.

Zaradi koronavirusa (vsi ne boste mogli v cerkev k eni maši) bo praznovanje odprtja cerkve v soboto zvečer in v nedeljo cel dan. V soboto ob 17. uri bo gospod škof cerkev odprl za bogoslužje in blagoslovil obnovitvena dela, v nedeljo bosta v cerkvi sveti maši ob 10. in ob 19. uri. Prav tako bo cerkev v nedeljo odprta za ogled od 11. do 20. ure. V času “odprtih vrat” in ob koncu vsake od maš si boste cerkev lahko ogledali, šli okrog oltarja, prejeli priložnostno glasilo, priložnostno podobico in oddali svoj dar za obnovo cerkve. V cerkvi so zaradi zdravstvenih predpisov mesta omejena, zato pa bo v soboto zvečer možno spremljati obred blagoslovitve in svete maše prek ozvočenja pred cerkvijo, v nedeljo pa ob 13. uri na TV Galeja, za kar se g. Milošu Valenčiču iskreno zahvaljujemo.

Zahvaljujemo se tudi vsem delavcem, načrtovalcem, svetovalcem, podpornikom, darovalcem in molivcem. Skupaj smo zmogli. Bogu hvala in slava.

_____________________________________________________________________________________________________________

5. julij 2020:

 

Po sprostitvi ukrepov v epidemiji koronavirusa so se dela v cerkvi nadaljevala.

Od 5. 4. 2020 do danes so bila (poleg prejšnjih izvedenih del) opravljena še naslednja dela:

 

a. V  notranjosti cerkve:

 • - urejene so bile poslikave v krstni kapeli,
 • - ponovno postavljene v cerkev poslikave v kapeli Srca Jezusovega,
 • - na novo pritrjene poslikave v prezbiteriju,
 • - nadvišana ograjana koru,
 • - speskana in pocinkana ograja krstne kapele,
 • - na novo postavljen očiščen in zaščiten križev pot na stene ladje,
 • - pripeljana obnovljena lestenca in nov lestenec ter pritrjeni in priklopljeni na električni tok,.
 • - zmontirana svetila v prezbiteriju, stranskih kapelah, pod korom, pod zvonikom in nad vencem v ladji,
 • - zmontirani in priklopljeni zvočniki v cerkvi,
 • - dokončan kamnit tlak v ladji cerkve in saniran v prezbiteriju, dvakrat zakrtačen, globinsko impregniran in površinsko premazan,
 • - pokitane in očiščene so bile stopnice pred glavnim in stranskima oltarjema,
 • - postavljen je bil pod na koru in izdelani ter postavljeni praktikabli za ženski del zbora,
 • - pripeljane orgle, postavljena orgelska omara vključno z mehovi, ventilatorjem, sapnicami, povezavami, igralnikom, prospektnimi piščalmi in z velikimi piščalmi.
 • - urejeno električno napajanje orgel in kora,
 • - kupljena in dobavljena je bila oprema za projekcije pesmi v cerkvi,
 • - pobarvana je bila notranjost zvonika pri vhodu v cerkev in na kor,
 • - zmontirane so bile speskane in pobarvane stopnice na kor v zvoniku,
 • - v cerkev pripeljane očiščene in s premazom premazane klopi pod korom in šest klopi iz ladje,
 • - osvežena (na novo pobarvana v črno oz. zlato barvo) dva napisa na kamnitih potralih, eden v cerkvi, drugi nad vhodom
 • - v delovni akciji, pri kateri je sodelovalo 27 mož in žena, smo očistili vse oltarje, okna, vence in tlake v cerkvi ter zakristijo, prav tako pa tudi odstranili in odpeljali lesene obrobe in stare lesene pregrade nad zakristijo ter vrnili kamnite kipe na stranska oltarja in v krstno kapelo.

 

b. Zunaj cerkve:

 • - odstranjen je bil star pločnik pred vhodom in izdelan nov,
 • - Urejena je bila strelovodna povezava v tleh po celi zahodni strani,
 • - izveden je bila nova asfaltna prevleka pred cerkvijo in ob njej

 

Trenutno imamo v delu:

 • - dokončanje montaže svetil v ladji in na koru z ureditvijo potrebnih omaric,
 • - dokončanje in povezava ozvočenja po celotnem prostoru cerkve,
 • - montaža in usposobljenje projekcije pesmi,
 • - izdelava praktikablov za moški del zbora,
 • - dokončanje čiščenja, popravljanja in premazanja klopi v ladji,
 • - izdelava in montaža vmesnih delov na ograji stopnic na kor v zvoniku,
 • - nabava vrat na kor in v stranski prostor,

 

Potrebno bo še:

 • - izdelati pod za klopi v ladji, klopi zmontirati in tapecirati,
 • - montirati vrata na kor,
 • - izdelati klopce za pevce in omare za notni material in jih postaviti na kor,
 • - v cerkev vrniti in zmontirati lesene kipe in drugo cerkveno opremo
 • - pobeliti zakristijo in prostore nad zakristijo,
 • - (po vseh do sedaj navedenih delih) dokončati montažo piščali v orgle in orgle uglasiti.

 

Glede na dosedanje ponudbe, že izvedena ter plačana dela, je predvideni strošek vsega naštetega  nekaj več kot 432.000 €.

 

Do danes smo zbrali 292.000 €. Občina Ilirska Bistrica nam je lani pomagala s 30.000 €, v tem letu pa bo, kakor je dogovorjeno, še s 30.000 €.  Vsem posameznikom, družinam, nekdanjim župnikom in kaplanom, ki so delovali v naši župniji, firmam in Občini Ilirska Bistrica se zahvaljujemo za darove, obenem pa se ponovno priporočamo. Velika zahvala tudi vsem prostovoljcem, ki pomagate s svojim delom, znanjem in prevozi. Hvala in Bog povrni!

 

Z gospodom škofom Jurijem Bizjakom smo se dogovorili za blagoslov in odprtje cerkve, ki bo v sobobo, 29. avgusta letos, popoldne ob 15. uri. Da bi le ostali zdravi, da ne bi izgubili zaupanja v Boga in bližine drug drugega in da bi bilo vse v Božjo slavo in v našo skupno korist!

_____________________________________________________________________________________________________________

5. april 2020:

Dela v župnijski cerkvi sv. Petra so se zaradi epidemije koronavirusa skoraj ustavila, vendar je bilo v zadnjega pol leta veliko narejenega. Delavci so pridni in darovalci ste vztrajni. Vsem iskrena hvala za podporo in darove.

 

Od 1. novembra lani do danes so bila (poleg prejšnjih izvedenih del) opravljena še naslednja dela:

 

a. v notranjosti cerkve:

 • - pobarvani vsi ometi v cerkvi, retuširane črte, očiščeni in retuširani stropovi stranskih ladij in prezbiterija, očiščene in retuširane poslikave Toneta Kralja v prezbiteriju pod stropom
 • - tudi z notranje strani na novo pokitana in premazana tri stara gotska okna v prezbiteriju,
 • - utrjen zgornji in levi kamniti del oltarja Srca Jezusovega, utrjen desni angel in restavriran levi angel na Marijinem oltarju, pokitan in očiščen kamniti obok vhoda v desno stansko kapelo ter očiščen levi kamniti obok,
 • - na novo nameščeni dve veliki sliki Toneta Kralja na desni steni prezbiterija,
 • - očiščene so bile lesene postaje križevega pota in za zaščito premazane,
 • - nabavljena so bila svetila na koru
 • - iz cerkve odstranjeni delovni odri,
 • - na koru izdelan estrih in pripravljen za postavitev poda,
 • - odstranjen star kamniti tlak v ladiji cerkve, opravljene arheološke raziskave, ki so potrdile obstoj grobnic in odkrile star zid, ki verjetno predstavlja vhodno steno stare cerkve in temelje starega zvonika, izvedena protivlažna zaščita in na novo položene stare (očiščene in speskane) kamnite plošče po sredini cerkve in v sprednjem delu ladje med oltarjem in klopmi, ob stenah pa položene nove (GNOM d.o.o.),
 • - razstavljena, speskana in na novo sestavljena sta bila oba kropilnika, vsi štirje podporni stebri kora in vsi trije vhodni kamniti portali (GNOM d.o.o.),
 • - v orgelski delavnici so izdelani vsi elementi orgel, tudi poskusno sestavljeni, in čakajo na prevoz.

 

Trenutno imamo v delu:

 • - obnovo stopnic na kor,
 • - obnovo klopi

 

Potrebno bo še:

 • - dokončati razpeljavo električnih vodov po cerkvi in montirati svetila,
 • - urediti poslikave v krstni kapeli,
 • - do konca zafugirati, zakrtačiti in zaščititi na novo položen kamniti tlak v ladji cerkve,
 • - pobarvati notranjost zvonika pri vhodu v cerkev in na kor,
 • - montirati očiščene in zaščitene stopnice na kor,
 • - postaviti pod na koru,
 • - postaviti in uglasiti orgle ter izdelati in postaviti "praktikable" za pevce,
 • - zmontirati in na novo tapecirati klopi,
 • - urediti zunanji tlak pred cerkvijo tako, da bo vhod dostopen za invalide,
 • - z asfaltom prevleči vse površine, ki so bile odprte,
 • - vzpostaviti projekcije besedil pesmi in molitev,
 • - vso opremo ponovno pripeljati in zmontirati v cerkev ter cerkev očistiti.

 

Glede na dosedanje ponudbe, že izvedena ter plačana dela, je predvideni strošek vsega naštetega blizu 420.000 €.

 

Do sedaj smo zbrali 260.000 €. Občina Ilirska Bistrica nam je lani pomagala s 30.000 €, v tem letu pa bo, kakor je dogovorjeno, še s 30.000 €.Zbrati moramo še okrog 90.000 €. Vsem posameznikom, družinam, nekdanjim župnikom in kaplanom, ki so delovali v naši župniji, firmam in Občini Ilirska Bistrica se zahvaljujemo za darove, obenem pa se ponovno priporočamo. Velika zahvala tudi vsem prostovoljcem, ki pomagate s svojim delom, znanjem in prevozi. Hvala in Bog povrni!

 

Do zapor v začetku marca so dela potekala v skladu s pričakovanji in smo upali, da bomo cerkev lahko odprli za župnijski praznik ob koncu junija, s sedanjimi ukrepi pa se nam čas dokončanja del pomika proti jeseni. Da bi le ostali zdravi, da ne bi izgubili zaupanja v Boga in bližine drug drugega in da bi bilo vse v Božjo slavo in v našo skupno korist!

_____________________________________________________________________________________________________________

31. oktober 2019

Dela v in na župnijski cerkvi sv. Petra dobro potekajo. Delavci so pridni in darovalci ste vztrajni. Vsem iskrena hvala za podporo in darove.

Od 15. avgusta do danes so bila (poleg prejšnjih izvedenih del) opravljena še naslednja dela:

 

a. v notranjosti cerkve:

- izdelani fini ometi, zakrpane vse površine električnih vodov in na novo pobarvane stene nad simsom, pobarvan tudi sims,

- na novo pobarvana desna stranska kapela Srca Jezusovega vključno s stropom in črtami na stropu,

- restavratorsko obdelana stara gotska niša v desni steni prezbiterija, stari gotski kamniti okvirji vseh treh oken za oltarjem, dva stara gotska stebra za oltarjem, kamniti gotski venec za oltarjem ter spodnji del slopa na prehodu iz ladje v prezbiterij (vse iz okrog leta 1470),

- očiščene velike slike Toneta Kralja, ki so ostale v cerkvi,

- na novo pobarvana polkrožna okna in rozete,

- obnovljena stara lestenca in izdelan dodaten nov,

- dobavljena nova svetila, razen svetil na koru,

- odstranjeni delovni odri iznad simsa;

 

b. zunaj cerkve:

- odstranjeni slabi deli ometa in na istih mestih izdelan nov omet, izdelan fini omet po celi južni fasadi cerkve in pobarvana cela južna stena,

- na desetih polkrožnih oknih na južni in severni strani in na treh gotskih oknih za oltarjem zamenjana razbita in počena stekla, na novo pokitana, na novo zatesnjena in pobarvana,

- izdelani novi žlebovi in odtoki strešne vode na južni strani vključno s strelovodom,

- na novo, samostoječe postavljeni nagrobni spomeniki ob južni steni,

- sanirana vzhodna stena zakristije,

- s pobarvano pločevino na novo prekrit del strehe prizidka pod zvonikom na severni strani, z grobim ometom nadomeščen odpadel omet na steni severnega prizidka,

- odbiti slabi deli ometa na stenah zvonika in za preprečitev pronicanja vode pokitani, premazani ter pobarvani,

- izdelan naklonski tlak v zvonišču s hidrofobnim premazom in vsemi potrebnimi zatesnitvami proti zamakanju,

- po zlomu kemblja malega zvona dobavljeni in zmontirani novi, mehkejši kemblji vseh treh zvonov in izvedena nova elektroinstalacija v zvoniku in za zvonove,

- očiščeni, zaščiteni in na novo pobarvani železni križi pred tremi okni na fasadi cerkve,

- obnovljena druga stranska vhodna vrata v cerkev;

 

c. za orgle:

- izdelani leseni elementi orgelske omare,

- izdelane vse tri sapnice,

- izdelane potrebne nove in obnovljene stare lesene piščali,

- izdelan igralnik vključno s tipkami in pedali,

- očiščene stare piščali in nabavljene nove.

 

Trenutno imamo v delu:

- obnovo stopnic na kor,

- obnovo klopi,

- obnovo orgel,

- izdelavo poda na koru,

- čiščenje in zaščitni premaz postaj križevega pota in

- nabavo svetil na koru.

 

Potrebno bo še:

- razpeljati električno napeljavo po cerkvi in montirati svetila,

- utrditi kamen stranskega oltarja Srca Jezusovega in dveh angelov na levem stranskem oltarju,

- pobarvati stene v cerkvi pod simsom,

- očistiti poslikane strope v prezbiteriju,

- urediti poslikave v krstni kapeli,

- vzpostaviti projekcije besedil pesmi in molitev,

- urediti zunanji tlak pred cerkvijo tako, da bo vhod dostopen za invalide,

- z asfaltom prevleči vse površine, ki so bile odprte.

 

Gospodarski svet je skupaj s pastoralnim svetom sprejel odločitev za sanacijo tlaka v cerkvi, kar bo dodaten strošek in obveza vernikov. Za to v sodelovanju z Zavodom za varovanje kulturne dediščine iščemo najprimernejšo rešitev.

Glede na dosedanje ponudbe, že izvedena ter plačana dela, je predvideni strošek vsega naštetega (brez obnove tlaka v cerkvi) 342.000 €.

Do sedaj smo zbrali skoraj 194.000 €. Do junija moramo (brez stroškov za tlak) zbrati še 90.000 €. Se zahvaljujemo za darove, obenem tudi priporočamo. Hvala in Bog povrni!

Vabimo, da si ob prazniku Vseh svetih ogledate cerkev tudi od znotraj.

_____________________________________________________________________________________________________________

15. avgust 2019

Najprej Bogu hvala in hvala vsem vam, ki z naklonjenostjo, dobrohotnostjo in z ljubeznijo do verske in kulturne dediščine podpirate projekt obnove župnijske cerkve sv. Petra in pri njem sodelujete s svojim delom, prispevki, molitvijo ali na druge načine. Od meseca aprila do danes se je, hvala Bogu in vam, mnogo premaknilo.

Z deli smo začeli v ponedeljek, 6. maja, po prazniku svete birme. Cel teden so prostovoljci iz naše župnije – 54 jih je bilo (nekateri vsak dan in ves dan, nekateri samo po delu v službi, vsi pa z veseljem, pridnostjo in velikim pričakovanjem) – praznili cerkev in odbili omete najprej do 3. metrov višine, nato pa – po pregledu z odrov - še do venca. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali! Nato so drug za drugim prihajali delavci in opravljali vsak svoja dela.

 

Do sedaj so:

- v notranjosti cerkve naredili grobe omete in razpeljali cevi za elektriko,

- obnovili korno ograjo in medeninaste dele krstnega kamna v levi stranski kapeli,

- pripravili stene za barvanje,

- vgradili nova okna na pročelju cerkve v višini kora, na severni steni in na steni južne stranske kapele,

- odprli staro gotsko nišo v desni steni prezbiterija, kamnite gotske obrobe pri oknih za glavnim oltarjem in dva gotska stebra z gotskim vencem (tudi za glavnim oltarjem), ki jih na podlagi kamnoseškega znamenja datirajo v leta okrog 1470,

- napravili geofizikalne raziskave tal, v katerih se skrivajo verjetno temelji zidov in zvonika stare cerkve, grobnice in še kaj,

- z notranje strani pokitali zgornja okna in zamenjali počena stekla

- zunaj ob južni steni ladje odstranili nagrobne spomenike, naredili izkop, hidroizolacijo in betonsko ležišče, na katero bodo spomenike postavili nazaj tako, da bodo odmaknjeni od fasade,

- ob navzočnosti arheologov naredili izkope za peskolove, jaške in vode za meteorno odvodnjavanje ter slednje na novo izdelali,

- na novo pobarvali streho zvonika, ji dodali obrobe in nov strelovod ter zatesnili spoje med kamni na prvem vencu pod streho zvonika,

- obnovili stranska vhodna vrata,

- na strehi ob zvoniku pod prvo vrsto kritine dodali bakreno pločevino, luknje na obstoječi bakreni pločevini zatesnili in dodali nov strešni odtok na prednji strani zvonika.

 

Trenutno imamo v delu:

- obnovo drugih stranskih vhodnih vrat,

- obnovo lestencev,

- obnovo stopnic na kor,

- obnovo klopi,

- obnovo orgel,

- izdelavo poda na koru in

- nabavo svetil.

 

Takoj po prazniku Marijinega vnebovzetja bodo nadaljevali z deli, najprej z izdelovanjem finih ometov.

 

Gospodarski svet je potrdil še naslednja dela:

- ureditev južne fasade s finim ometom in barvanjem do nad zakristije,

- ureditev naklonskega tlaka v zvonišču s hidrofobnim premazom in vsemi potrebnimi zatesnitvami proti zamakanju,

- po zlomu kemblja malega zvona zamenjavo vseh treh kembljev v zvonovih z novimi, mehkejšimi,

- vzpostavitev projekcije besedil pesmi in molitev,

- ureditev zunanjega tlaka pred cerkvijo tako, da bo vhod dostopen za invalide.

 

Glede na dosedanje ponudbe in že izvedena ter plačana dela, je predvideni strošek vsega naštetega 327.000 €.

Na zadnji seji ŽGS smo sprejeli sklep, da poiščemo možnost za ureditev tlaka v notranjosti cerkve, kar prej ni bilo predvideno. Iščemo sprejemljive rešitve. Vsekakor bi za realizacijo tega potrebovali dodatna sredstva.

Z veseljem  sporočamo, da smo z Občino Ilirska Bistrica podpisali pogodbo o donaciji za obnovo. Na podlagi razpisa bomo v dveh letih prejeli skupaj 60.000 €. Zahvaljujemo se za izkazano pozornost in pomoč.

Do sedaj smo zbrali skoraj 180.000 €. Pričakujemo, da jih bomo do konca meseca julija prihodnje leto še vsaj 100.000 €. Ob pomoči Občine bi tako lahko pokrili predvidene stroške brez zadolžitve. Prav zato se ob tem, ko se zahvaljujemo za darove, obenem tudi priporočamo. Hvala in Bog povrni!

_____________________________________________________________________________________________________________

2. april 2019

Najprej Bogu hvala in hvala vsem vam, ki z naklonjenostjo, dobrohotnostjo in z ljubeznijo do verske in kulturne dediščine podpirate projekt obnove župnijske cerkve sv. Petra. V dobrem letu od sklepa o obnovi, se je zgodilo dosti dobrega.

Zbiranje sredstev za obnovo

V enem letu - do 10. 3. 2019 - smo zbrali 128.371 € ali 51,35 % od načrtovane vsote. Bilo je 886 darov, 60 % prek TRR-ja, 40 % v gotovini; 81 % posameznikov in družin, ostalih 19 % pa od ofra za božič 8.096 €, od 39 firm 7.280 €, v 16 primerih »namesto cvetja ob pogrebih« 2.377 €, od petih župnijskih skupin 2.780 €, iz Avstralije 1.178 €, od dveh koncertov zbora Zvon 1.025 € in NN 755 €.

Do petka 5. 4. 2019 smo skupaj zbrali dobrih 132.000 €.

Veste, da smo si pred enim letom, v nedeljo 11. 3. 2018, pri glasovanju obljubili, da bomo v dveh letih zbrali vsaj 250.000 €, kar se bo zgodilo, če bo 500 posameznikov darovalo v povprečju po 500 € ali 1.000 posameznikov po 250 €. V enem letu smo zbrali dobrih 51 % te vsote, tako da ob nadaljnjem darovanju pričakujemo ugoden razplet.

V januarju smo se prijavili tudi na razpis Ministrstva za kulturo in upamo na ugoden izid. Prav tako se upravičeno nadejamo tudi pomoči lokalne skupnosti.

Dela in izvajalci

V letu, ki je za nami, smo pridobili potrebna dovoljenja in soglasja tako s strani Škofije Koper kakor tudi s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine in drugih institucij. Izvedli smo razpise za izvajalce posameznih del, jih izbrali in z njimi sklenili pogodbe.

Za posamezna področja so bili izbrani in bodo dela opravljali:

 • prenova orgel: Orglarstvo Boštjan Černe in orglarstvo Matjaž Sodin,
 • gradbena dela: Prenova Ozbič d.o.o.
 • barvanje notranjosti cerkve: Dekorativno slikarstvo in restavratorstvo, Uroš Obleščak s. p.,
 • elektroinstalacijska dela: Elektro Skok d.o.o.,
 • dobava svetil: EML Stadler d.o.o., Erik Stadler,
 • lesena okna: Okna Šemrl d.o.o.
 • nov pod pod klopmi in osvežitev klopi: Janez Rojc s.p.,
 • barvanje strehe zvonika: Marko Gorišek, s.p.,
 • arheološka opazovanja in varstvo: Matevž Lavrinc.

Ponudbe za navedena dela znašajo 271.700 €.

V tej prvi fazi obnove bi tudi radi:

 • obnovili glavna in stranska vhodna vrata,
 • očistili in uredili vse slike Toneta Kralja, ki so razpokane, zvite, ki odstopajo od podlage ipd.,
 • popravili oltar Srca Jezusovega, ki na levi strani zgoraj razpada,
 • na novo zatesnili stekla na zgornjih oknih in na novo pobarvali okenske vezi,
 • na novo uredili pod na koru,
 • vsaj pokrpali južno steno cerkve pod okni,
 • obnovili pločnik pred cerkvijo in uredili dohod za invalide.

Za ta dela še nimamo ponudb. Ocena stroškov pa je okrog 35.000 €.

Sklep gospodarskega sveta je, da pripravljamo načrte in zbiramo denar, naredili pa bomo tisto, kar je najbolj nujno in glede na pritok denarja.

Začetek del

Načrtujemo, da bomo cerkev zaprli takoj po birmi in že v ponedeljek 6. maja letos začeli s praznjenjem cerkve. Najprej prvi teden sami, nato pa pridejo tudi delavci. Če bo šlo vse po načrtih, bi se morda lahko vrnili v cerkev za božič letos, vendar bi bila cerkev brez orgel. Orgle naj bi spet postavili za župnijski praznik prihodnje leto.

Maše, pogrebi in kvatre v času del

V času del bo cerkev zaprta, zato v njej ne bo svetih maš in tudi ne pogrebov.

Ob nedeljah in praznikih bo sveta maša ob 10. uri v cerkvi sv. Jurija (poleg običajnih tam).

Pogrebna maša bo takoj po pogrebu ali v cerkvi sv. Jurija ali v samostanski kapeli (po želji domačih). Tako bomo pogreb začeli kot običajno pri vežici in od tam šli h grobu, po pokopu pa ali v cerkev sv. Jurija ali v samostansko kapelo k sveti maši.

Kvatrne molitve bomo zmolili na kvatrne nedelje po vseh svetih mašah pri sv. Juriju in v samostanu brez odhoda na pokopališče.

Zahvala za sodelovanje in prošnja za pomoč

1. Hvaležni smo pobudi posameznih župljanov, da bi nekatera dela prevzeli sami »udarniško«.

Tako je Primož Rojc pripravljen prevzeti odgovornost za obnovo vhodnih vrat, Janez Rojc pa tudi za čiščenje in osvežitev klopi. O tem potekajo pogovori z ZVKD iz Nove Gorice. Seveda bo to mogoče, če se bo okrog obeh zbrala skupina veščih in pridnih ljudi, ki bodo pripravljeni pomagati.

Veliko dela lahko opravimo sami pri praznjenju cerkve (treba bo izprazniti in odpeljati večino stvari iz notranjosti cerkve, pomagati pri iznosih piščali in orgelske omare, klopi ipd.). Tudi za to potrebujemo pridne in tudi močne roke, prevozna sredstva ipd.

Tudi zatesnitev stekel je delo, ki bi ga lahko opravili sami.

Prosimo in spodbujamo vse, ki zmorete, da se prijavite in sodelujete pri teh delih. Od cvetne nedelje naprej bodo v zakristijah in v pisarni prijavni listi, na katere se lahko vpišete. Praznjenje cerkve bo potekalo v glavnem od 6. do 12. maja, nekaj tudi v naslednjem tednu.

2. Še naprej vabimo k darovanju za obnovo. Priložnost za to bo ob prazniku velike noči na tri načine.

Najprej pri blagoslovih velikonočnih jedil po vaških cerkvah. Duhovniki se letos odpovedujemo darovom ob blagoslovu in spodbujamo vse, ki prinesete k blagoslovu, da oddate svoj dar za obnovo.

Druga priložnost bo pri ofrih, ki bodo ob koncu vseh velikonočnih maš.

Tretja priložnost bo na velikonočni ponedeljek zvečer na dobrodelnem koncertu v cerkvi sv. Petra.

Seveda še naprej obstajajo možnosti darovanja prek banke s položnicami, ki so v cerkvah in v župnišču, pa tudi »namesto cvetja ob pogrebih« in drugače.

Še enkrat hvala. Skupaj zmoremo. Na vsa prizadevanja kličemo Božji blagoslov.

 

_____________________________________________________________________________________________________________

Izidi glasovanja financiranje obnove

Odrasli verniki, ki so bili v nedeljo 11. 3. 2018 pri sveti maši so izrazili svoje mnenje glede pripravljenosti financiranja obnove župnijske cerkve sv. Petra. Vrnjenih je bilo 509 glasovnic. 467 (92 %) jih je bilo ZA, 26 (5 %) proti in 16 (3 %) neveljavnih. Velika večina je bila za pri vseh nedeljskih mašah: v Harijah 67 %, pri sv. Juriju 92 %, pri sv. Petru 95 % in v samostanu 99 %. Bogu hvala za pripravljenost in zaupanje vernikov.

kraj in ura

ZA

proti

nevelj.

skupaj

 Sveti Peter nedelja ob 10.00

133

4

3

140

odstotki

95,00 %

2,86 %

2,14 %

 

Sveti Jurij sobota ob 17.30

50

3

3

56

odstotki

89,29 %

5,36 %

5,36 %

 

Sveti Jurij nedelja ob 8.30

113

4

5

122

odstotki

92,62 %

3,28 %

4,10 %

 

Sveti Jurij nedelja ob 17.30

68

4

2

74

odstotki

91,89 %

5,40 %

2,70 %

 

Samostan nedelja ob 7.30

77

1

0

78

odstotki

98,72 %

1,28 %

 

 

Harije nedelja ob 9.00

26

10

3

39

odstotki

66,67 %

25,64 %

7,67 %

 

SKUPAJ

467

26

16

509

odstotki

91,75 %

5,11 %

3,14 %

 

 

V četrtek 15. 3. 2018 je ŽGS na podlagi glasovanja nedeljnikov sprejel odločitev, da gremo s pripravami naprej.

Odprli smo tudi poseben račun (TRR) pri Intesa Sanpaolo bank (Banka Koper), ki bo namenjen samo sredstvom za obnovo. Že od 19.3.2018 naprej lahko svoje darove nakažete na naslov:

ŽUPNIJA ILIRSKA BISTRICA, JURČIČEVA ULICA 29, 6250 ILIRSKA BISTRICA

KODA NAMENA: CHAR

NAMEN: DAR ZA OBNOVO SV PETRA

TRR: SI56 1010 0005 6636 840

BIC: BAKOSI2X

SKLIC: SI99.

Župnijski gospodarski svet je tudi podprl pobudo, ki je prišla s strani vas vernikov, da bi ob tej priložnosti uvedli ali na novo oživili akcijo NAMESTO CVETJA OB POGREBU ZA DOBRE NAMENE. Eden od namenov je lahko tudi darovanje za obnovo naše cerkve. V mrliški vežici že obstaja nabiralnik, ki je namenjen za take primere, željo je le potrebno omeniti mrliški službi ob najavi pogreba. Tako zbrane darove pri pogrebih bomo radi objavili v oznanilih.

Vsem se iskreno zahvaljujemo in priporočamo načrtovanje v molitev in podporo.

 

RAZLOG

Dom nam daje ljubezen, toplino in zavetje zato z veseljem poskrbimo, da je ta lepo urejen. Cerkev je drugi dom za vso farno družino in zgovorno znamenje naše vernosti. Lepo urejena župnijska cerkev nas spodbuja, da se obrnemo k Njemu, zaradi kogar je cerkev postavljena, k Bogu. Župnijska cerkev ni samo hiša božja, je tudi spomenik naše kulture in je ena najstarejših zgradb našega kraja ter daje pečat zgodovinski preteklosti. Tu so se skozi stoletja zbirali naši predniki k molitvi in praznovanjem. Tu so podoživljali svoj odnos do Boga in svoje domovine. Od tu so jih in jih še vedno pospremimo k večnemu počitku. Zato ne bi smelo biti človeka, ki bi mu ne bilo mar, kakšna je usoda te naše hiše.

 

STANJE

Vsi vemo, da je župnijska cerkev sv. Petra potrebna temeljite obnove. Ob posebnih slovesnostih nam je še prav posebej nerodno zaradi obledele barve ometov, ki na več krajih razpadajo zaradi vlage. Poškodovane so tudi slike v prezbiteriju in v stranskih kapelah, ki jih je potrebno očistiti, po potrebi restavrirati, zaščititi in primerno pritrditi na stene. Tudi oltar sv. Stanislava (desni stranski) je potrebno nujno sanirati, saj odstopa od stene. Orgle, ki so bile leta 1953 pripeljane iz bombardirane cerkve v Puli, so bile večkrat poškodovane zaradi strele in lahko dan na dan odpovejo (od 34 registrov jih je uporabnih le še 9). Mojstri, ki so jih v zadnjih 20 letih popravljali so lahko le še odklapljali posamezne dele. Potrebne so temeljite obnove. Električna napeljava, posledično tudi razsvetljava v cerkvi je dotrajana (stara 60 let) in ne dosega današnjih standardov. Cerkev je bila sezidana v 17. stoletju in njena najstarejša letnica 1646 je vidna na portalu zakristije. Velika obnova je bila med leti 1960 in 1965, ko so dvignili strop ter na novo poslikali in pobarvali notranjost cerkve. Poslikave in tudi barve ometov po cerkvi so delo slikarja Toneta Kralja. Leta 1993 je bila prekrita še streha cerkve. Od tedaj večjih vzdrževalnih del ni bilo.

 

POBUDA

Župnijski gospodarski svet je na začetku lanskega leta dal pobudo za popravila v cerkvi (zlasti ometov). Ob načrtovanju in pogovorih z različnimi strokovnjaki in predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Nove Gorice pa se je pokazalo, da je k obnovi treba pristopiti širše: tudi tako, da se odpravi vlaga in da se uredi elektrika. Hkrati se je pokazala nujna potreba po popravilu orgel in smiselnost hkratne obnove (ker jih je potrebno demontirati).

 

NAČRTI

Načrtujemo naslednja nujna vzdrževalna in obnovitvena dela:

1. sanacijo vlage v zidovih:

- s hidrofobnim materialom bi injicirali vse zidove do višine enega metra,

-  s hidrofobnim ometom bi ometali vse zidove do višine enega metra,

- uredili bi odvodnjavanje (odvedli vodo s strešnih žlebov in odtokov od cerkve),

- zamenjali bi okna na koru, v stranski kapeli in zakristiji ter očistili in ponovno zatesnili okna v prezbiteriju in zgornja okna v cerkveni ladji;

2.  sanacijo ometa in barvanje:

           - slabe omete bi odstranili in na novo ometali,

           - vse omete bi prepleskali v skladu z navodili Zavoda za varstvo kulturne dediščine,

           - očistili bi strop ladje in poškodovane dele ponovno prepleskali;

3. ureditev slik in poslikav Toneta Kralja:

- v prezbiteriju in v stranskih kapelah bi slike očistili, zaščitili in ponovno pritrdili na podlago, prav tako tudi strope v stranskih kapelah;

- stropne in stenske poslikave Toneta Kralja v prezbiteriju in v stranskih kapelah, ki so narejene na omet, bi očistili in po potrebi (deloma) osvežili in retuširali;

4. obnovo električne napeljave in osvetlitve cerkve:

- zamenjali bi dotrajano električno napeljavo

- električno napeljavo bi uredili tudi za nove lokacije osvetlitve

- nabavili in montirali bi nova svetila in obnovili stara (lestenci)

5. sanacijo in obnovo orgel:

- popravili bi poškodovane kovinske piščali in popravili ter (kjer je potrebno) izdelali nove lesene

- izdelali in montirali bi novo omaro in deloma prospektne piščali

- izdelali bi nove sapnice

- izdelali bi nov igralnik

- izdelali bi nove igralne in registrske trakture (povezave)

 

FINANCIRANJE

Ocenjena vrednost naštetih vzdrževalnih del znaša okoli 250.000 evrov. Denarja, ki ga redno dobimo z miloščino in drugimi darovi je vsako leto za tekoče življenje župnije in njenih dejavnosti ter za manjša vzdrževanja in obnove. Za načrtovano obnovo pa bi morali prispevati posebej. Za pokritje stroškov lahko računamo predvsem na dobrohotnost, darežljivost in solidarnost nas vernikov. Večino sredstev za obnovo bi pokrili z darovi nas vernikov naše župnije in drugih ljudi iz našega okolja, ki so voljni prispevati svoj dar. Iskali pa bomo tudi druge vire pomoči od lokalne skupnosti (občine) in Ministrstva za kulturo ter se prijavili na aktualne razpise. Vsi smo namreč dolžni skrbeti za lepoto in kulturo kraja, v katerem živimo. Prek vas vernikov bomo skušali za pomoč pri financiranju nagovoriti tudi domače, sorodnike in prijatelje, ki živijo zunaj naše župnije v Sloveniji, zamejstvu ali izseljenstvu

Z zbiranjem sredstev bi pričeli takoj po veliki noči in sicer na poseben TRR, odprt za namen obnove župnijske cerkve. Lahko pa boste svoj dar oddali tudi osebno po maši ali v župnišču (in zanj takoj dobili potrdilo) ali v zato namenjene skrinjice.

V letošnjem letu bi radi uredili vso potrebno dokumentacijo, pripravili podroben popis del, izbrali izvajalce in si prizadevali za prijavo na aktualne razpise za sofinanciranje. Začetek sanacijskih in obnovitvenih del pa načrtujemo po veliki noči leta 2019 in dokončanje v letu 2020.

Če bi se verniki tako odločili in začeli z zbiranjem že letos, bi sredstva morali zagotoviti v dveh letih. Za pokritje stroškov bi vsak odrasel posameznik moral v teh dveh letih prispevati svoj delež. Glede na predvidene stroške in število odraslih posameznikov znotraj naše župnije bi se predvideni stroški pokrili, če bi v dveh letih darovalo:

 • tisoč ali več posameznikov po 250 € (ali dobrih 10 € na mesec)
 • ali osemsto posameznikov po 310 € (ali dobrih 13 € na mesec)
 • ali petsto posameznikov (toliko je odraslih nedeljnikov) po 500 € ali 21 € na mesec

Ker vsi odrasli ne morejo prispevati toliko, so vsi, ki to zmorejo, naprošeni za večjo vsoto. Vsak pa seveda daruje po svojih zmožnostih.

ODLOČITEV

Prišli smo do točke odločitve: ali cerkev prepustimo počasnemu propadanju ali pa stopimo skupaj in naredimo nekaj dobrega. Brez pripravljenosti nas vernikov, da prispevamo svoj delež, obnova ni mogoča. Z našo solidarno konkretno finančno pripravljenostjo pa lahko gremo naprej. Kakor je bilo na rodovih pred nami, je danes odgovornost na nas. Čeprav se včasih zdi, da so naše cerkve vse bolj prazne in se ljudje odtujujejo od verske in kulturne dediščine svojih prednikov, se resnična skrb za njeno ohranitev pokaže, ko je treba stopiti skupaj in poskrbeti, da ne izpuhti v prah in pepel. Tudi mi imamo svojo Cerkev radi zato tega ne bomo dopustili. Bog vam povrni. SKUPAJ ZMOREMO!

Zahvaljujemo se vam za vašo podporo.

pripravljalni odbor